fbpx

Date

Jenis-jenis Pengiklanan Di Internet

Kemajuan teknologi digital telah membolehkan iklan di Internet berkembang setiap hari, sekali gus memberikan jangkauan yang lebih luas kepada produk atau perkhidmatan sesuatu perniagaan. Dengan medium ini cara penyampaian mesej mampu dicapai, berbanding dengan iklan konvensional seperti di papan iklan, majalah, risalah atau lain-lain. Ini kerana dengan hanya satu klik anda akan mempunyai akses kepada maklumat tentang apa yang ditawarkan.  Kadar penyebaran dan hebahan iklan di internet juga dapat dilakukan segera dan meluas kerana ia dapat dikongsikan dengan cepat. Jadi jangan teragak-agak untuk menggunakan kempen pengiklanan Internet untuk mencapai matlamat jualan anda.

 

Untuk menjalankan pemasaran digital terdapat banyak pilihan yang tersedia. Anda hanya perlu membuat pilihan iklan mengikut cara yang anda rasakan mudah, kreatif, serta menjangkau khalayak yang anda inginkan.

Pengiklanan enjin carian (SEM)

Pengiklan menggunakan SEM – (Search Engine Marketing) adalah penggunaan iklan berbayar agar laman web atau artikel anda muncul di laman Google, Bing dan mesin pencari lain. Perkhidmatan pengiklanan berbayar ini sebenarnya merupakan sumber pendapatan terbesar bagi Google, dan dapat menjadi cara yang baik bagi perniagaan baru untuk mendapatkan lebih pendedahan di internet mengikut kata kunci yang yang dipilih. Ini  kerana hasil berbayar akan muncul di kedudukan yang strategik di laman pertama halaman pencarian google dan berpotensi untuk menarik trafik yang tinggi untuk masuk ke website.

bisnes online

Website kami juga menggunakan pengiklanan SEM ini sebagai pilihan pemasaran digital.

Pengiklanan media sosial

Pengiklanan dan promosi produk melalui laman media sosial menerusi platform seperti Facebook, Instagram, TikTok, WhatsApp, Telegram dan banyak lagi, Siri kempen iklan menggunakan media sosial ini memberikan banyak hasil positif untuk peniaga online kerana orang ramai menghabiskan masa berjam-jam sehari mereka di platform media sosial. Anda juga mempunyai pilih untuk mengiklankan sendiri produk secara percuma dan juga secara berbayar untuk mendapatkan lebih banyak paparan mengikut kategori yang anda pilih.

 

Salah satu strategi pemasaran media sosial yang banyak digunakan adalah membuat kandungan viral. Ini adalah strategi dari mulut ke mulut untuk era digital, dan ia boleh menjadi sangat berkesan apabila dilakukan dengan betul. Selain menyebarkan mesej secara meluas, kempen viral jenis ini juga memberikan impak yang lebih padu apabila dikongsi oleh seseorang yang dikenali dan dipercayai oleh penerima.

 

Atas sebab ini, banyak peniaga menggunakan media ini untuk mempromosikan barangan, produk atau perkhidmatan mereka, 

 

Pengiklanan di laman web atau blog

Kempen pengiklanan Internet melalui medium ini sangat cekap dan semuanya disebabkan oleh pertumbuhan yang mereka ada di dunia. Dalam blog pun boleh memaparkan berbilang iklan sekaligus, sesuai untuk format pengiklanan dalam ruang kecil pada halaman ini.

 

Apabila anda menggunakan blog untuk mengiklan, iklan secara amnya mestilah secara langsung dan tidak langsung, dengan tema blog. Jika blog adalah mengenai resipi memasak, contohnya, iklan untuk rancangan memasak dalam talian mungkin muncul.

Pemasaran video

pemasaran video digital yang paling banyak digunakan sudah pasti YouTube, melalui Google Ads, ia juga benar-benar murah dan memberikan hasil yang sangat baik. Ia mudah dilakukan, dengan operasi berdasarkan kos lawatan, yang apabila memasukkan video dan mengklik pada kad kecil, meletakkan anda dalam iklan.

 

Kempen pengiklanan Internet yang menggunakan video telah menjadi semakin penting di dunia, dan menarik perhatian orang ramai.

Pemasaran e-mel

Dengan jenis pemasaran digital ini anda boleh mencapai peningkatan dalam jualan produk yang anda tawarkan. Nilai penghuraian akan diwakili mengikut alat yang digunakan untuk menjalankan kempen.

 

Di sini pengguna berminat dengan perkhidmatan yang ditawarkan, kerana anda mempunyai data mereka dan kemungkinan besar mereka akan memperolehnya. Yang penting kena tahu menggunakan mel dengan sangat berkesan, untuk mempromosikan produk kepada bakal pembeli melalui mel.

Pengiklanan Paparan

Menggunakan paparan akan membolehkan anda membuat iklan di rangkaian, yang menjangkau pelanggan tertentu, serta visualisasi mereka. Dengan medium ini, iklan akan berada dalam senarai yang mereka putuskan dan membenarkan kehadiran mereka, ini akan serupa dengan sepanduk.

 

 

Iklan dibuat dengan cara yang menarik dan menarik, supaya apabila mereka melawat tapak web yang dipilih mereka tertarik dengannya. Sekiranya anda tidak mempunyai belanjawan, terdapat editor yang memberikan anda akses kepada galeri, yang mengandungi gaya iklan dalam pelbagai format.

 

Tidak dinafikan jenis pemasaran digital ini adalah veteran, yang mana anda boleh memasukkan teks, imej atau video. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati apabila menggunakannya, tidak menyalahgunakan kemasukan mereka, kerana terdapat laman web yang sekat jenis iklan ini. Walaupun sudah tentu, secara umum jenis pengiklanan ini berfungsi dengan baik.

Pemasaran Mudah Alih

Orang ramai menghabiskan banyak masa di telefon bimbit mereka, berunding dengan satu atau aktiviti lain dan itulah sebabnya pemasaran digital ini sempurna. Dengan bantuan Google Ads, anda akan dapat membuat kempen yang tersedia pada telefon dan dengan itu mempromosikan semua produk dan perkhidmatan anda.

 

Apabila anda menggunakan medium ini, anda mesti mempunyai halaman pendaratan mudah alih sekiranya beban lambat atau tersalah konfigurasi. Ini penting supaya anda tidak kehilangan peluang besar untuk penukaran apabila menggunakan mudah alih sebagai alat pengiklanan dan poket anda tidak terjejas.

 

Apl mudah alih adalah sebab orang ramai membelinya, jadi apa kata ambil kesempatan dan buat iklan yang sesuai.

 

Remarketing

Untuk menggunakan pemasaran semula untuk iklan internet, anda mesti bergantung pada kod untuk mengikuti pengguna yang telah memasuki web tanpa menukar. Ini membolehkan orang itu mengingatkan anda bahawa mereka melihat produk, bahawa mereka berminat, tetapi tidak membelinya. Segala-galanya adalah mungkin kerana minat yang ditunjukkan oleh pengguna dalam halaman tertentu dan tingkah lakunya pada halaman yang dilawati.

 

Apabila menggunakan kempen jenis ini yang anda akan siarkan di internet, anda mesti berhati-hati, kerana jika anda terlalu agresif dengan iklan, anda akan rugi. Pengguna mungkin akhirnya tidak menyetujuinya dan membenci produk atau perkhidmatan, iaitu, menyebabkan bakal pelanggan menolaknya.

Petua untuk pengiklanan di Internet

Pilih platform yang betul

Terdapat beberapa tapak untuk pemasaran digital tersedia untuk orang ramai, tetapi anda mesti menganalisis dengan baik dan memilih yang ideal. Cuba pilih platform yang membolehkan anda mencari pelanggan yang anda inginkan, dengan iklan yang anda letakkan dan tiada kesamaran atau pembaziran masa.

Pilih imej atau video yang berkualiti tinggi

Apabila anda menjalankan kempen pengiklanan dalam talian, anda mesti memilih dengan baik imej atau video yang akan anda gunakan untuknya. Ingat bahawa idea itu adalah menarik pelanggan berpotensi potensi mengambil kesempatan daripada rangkaian, yang banyak dikunjungi orang setiap hari. Oleh itu, pilih dengan baik apa yang anda mahu tangkap dan bagaimana anda mahu ia kelihatan.

Tulis teks yang menarik perhatian

Apabila menggunakan iklan dalam talian anda mesti berhati-hati cara anda menulisnya, teks ini mesti menjadi sangat jelas dan langsung untuk menyampaikan apa yang anda mahukan. Ingat bahawa orang melihat beratus-ratus iklan setiap hari dan ideanya adalah untuk menarik mereka dengan iklan anda, bukan menghalau mereka.

.

Lakukan ujian A/B

Gunakan beberapa pembahagian, jadi sangat kreatif apabila menggunakan iklan di Internet, supaya anda tahu dengan cepat perkara yang perlu anda perbaiki. Jika anda perlu membuat sebarang perubahan, lakukan mengikut objektif, kerana dengan cara itu anda boleh menentukan apa yang berkesan atau tidak.

Tetapkan matlamat untuk kempen iklan anda

Anda mesti sangat jelas apabila anda menjalankan kempen pengiklanan dalam talian, perkara yang anda ingin capai dengannya, serta siapa yang disasarkan. Ini penting untuk mencapai matlamat yang ditetapkan dan dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Laksanakan seruan bertindak yang berkesan

Ini tidak dapat dinafikan apabila anda menggunakan pengiklanan internet, kerana ia adalah perkara yang akan menukar pelawat menjadi pelanggan.

Jangan ubah imej jenama anda

mesti memberi kepada tahu imej sebenar anda Apabila menggunakan pemasaran digital, jangan mengelirukan idea dan menarik orang selain daripada yang anda perlukan untuk berkhidmat.

Tahu Target Market Anda

Anda mesti membuat kajian tentang siapa yang anda ingin tarik dan jelas mengenainya, supaya anda tidak membuang masa dalam iklan yang salah.

Dapatkan bantuan profesional

Melakukan kempen pengiklanan di Internet boleh menjadi mudah, belajar satu atau dua petua, tetapi jika anda benar-benar tidak mahu kehilangan wang, dapatkan bantuan pakar.

Kesimpulan

Tidak ada keraguan bahawa pemasaran digital adalah sangat langsung dan perlu malah menjadi lebih berkesan daripada cara lain. Jangkau lebih ramai orang dengan cara yang lebih pantas dan konkrit, kerana kadangkala anda hanya memerlukan telefon mudah alih untuk mengaksesnya dan memulakan pengembaraan iklan. Adalah perlu, tanpa ragu-ragu, untuk mengalu-alukan kemajuan dalam teknologi dan mengetahui cara memanfaatkannya untuk menarik pelanggan.

 

Perkara yang bagus tentang menggunakannya ialah anda boleh semak dan betulkan dalam masa nyata, kerana anda telah mengetahui pendapat dan penerimaan pengguna. Ini akan membolehkan anda mengenal pasti jika terdapat kesilapan dan membetulkannya secepat mungkin dan yang terbaik tanpa melabur wang. Anda menyelesaikan dengan alat yang ada, tetapi sudah tentu jika anda ragu anda boleh bergantung pada pilihan untuk mencari seorang profesional, yang menasihati anda.

 

Ingat bahawa anda mesti sangat jelas tentang konsep kempen pengiklanan anda di Internet, perincikan setiap idea dan siapa yang anda ingin capai. Oleh itu, alat ini benar-benar berkesan dan anda mencapai produk atau perkhidmatan itu dijual. Ingat juga bahawa terdapat pelbagai jenis platform, pilih yang ideal untuk mencapai objektif jualan dan promosi.

Perkongsian Idea, Quote Motivasi , Info Kelas-kelas online, Tips, Strategi & Peluang Pemasaran untuk bantu anda menjalankan Bisnes Online dari rumah.👇😊

🔗 Join Channel Telegram : t.me/HomeBizOnline

Mahu mempromosikan Home Bisnes anda bersama kami dan menggunakan sepenuhnya Kelebihan SEO untuk mendapat pelanggan dari GOOGLE? 

Hubungi Kami Sekarang! 

Kedai Buku Online

Advertisement

Baca Lagi
artiKel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
Klik Untuk Bantuan
Home Biz Planner
Mahu Dapatkannya Secara Percuma?

Isikan Maklumat Berikut..

Mahu EBook Panduan Memulakan Bisnes Dari Rumah + Biz Planner 2023?

Isikan Maklumat Berikut..

Sertai kami sekarang 😊💕

Perkongsian Idea, Quote Motivasi , Info Kelas-kelas online, Tips, Strategi & Peluang Pemasaran untuk bantu anda menjalankan Bisnes Online dari rumah